Smörstekta äpplen med hasselnötter och citrontwist

Körde lite improvisation med det jag hade till kvällsmålet. Resultatet blev smörstekta äpplen med hasselnötter och citrontwist. Till det valde jag att servera lite keso. Det blev riktigt smarrigt.
1 äpple i skivor (granny smith)
ca 1 msk smör
ca 1 msk citronhonung
några hasselnötter
lite kanel
Rör ihop allt i stekpannan och låt stekas tills äpplena börjar att mjukna. Servera med lite keso. Vill man göra det lite festligare skulle man kunna ha lite vaniljglass till istället. Supergott!

Tortellini med chevréost och pesto

Dett här blev ett snabbt hopkok jag gjorde igår kväll för att vi skulle ha till lunch idag. Snabbt, enkelt och gott.
 
500 g tortellini (jag valde med kyckling och bacon i)
200 g chevréost
ca 4 matskedar grön pesto
2,5 dl mellangrädde
 
Mosa ihop chevréosten med peston. Värm upp grädden mellanhög värme och häll i chevréblandningen. Blanda ihop tills det blir som en sås. Koka under tiden upp saltat vatten till pasta. Häll i pasta och låt koka ca 4-5 min. Häll ut vattnet. Blanda såsen med pastan. Klart att äta.
 
Servera gärna med lite valfria grönsaker.

Revbensspjäll á la Kent

Dessa revbensspjäll är väldigt omtyckta i min familj som alltid nuförtiden är ett av huvudnummrena på vårt julbord. De är fantastisk goda och det vore ju synd att bara hålla den upplevelsen inom familjen. Denna maträtt är en av mina favoriter som tillagats av min kära pappa Kent. 
  
 
1 kg knäckta tjocka revbensspjäll
 
Såsen
2 dl kokande vatten
6 msk worshestershiresås
6 msk rödvinsvinäger
1 hackad gul lök
3 msk soya
1 1/2 krm cayennepeppar
5-6 msk flytande honung
9 msk tomatpuré
1 dl vatten
250 ml hickorysås (eller liknande)
flingsalt 
1 tsk sambal olek
1/2 tsk röd currypasta
 
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär upp revbensspjällen i mindre bitar. Lägg med benen ner på ett galler med djup plåt under och sätt in i ugen i ca 20 min.
2. Blanda alla ingredienserna till såsen i en kastrull över medelhög värme.
3. Ta ut revbensspjällen och placera i en ugnsfast form och häll över såsen. Sänk värmen till 220 grader. Ställ in formen i ugnen i ca 30 min. 
 
Servera till kokt potatis och smörstekt grön sparris. Supergott!
 

Sandras lavabröd

Inspiration till detta bröd hittade jag i någon tidning som jag rev ut ett recept ifrån. Kommer dock inte ihåg vad tidningen hette men det var i form av någon reklam. Brödet är enkelt att göra och kräver ingen jäsning alls. Väldigt gott bröd vill jag lova. Kanske inte det allra nyttigaste jag gjort men det är gott och mättande.
 
 
Två bröd
3 1/4 dl rågkross
3 1/4 dl vetekross
2 1/2 dl linfrön
1 1/2 dl grahamsmjöl
8 1/2 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat
2 1/2 dl mörk sirap
1 liter filmjölk
Till formarna: Smör och ströbröd
 
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
3. Rör i sirapen och filmjölken i bunken.
4. Fördela smeten i två bröade brödformar och grädda i ugnen i 90 min.
 
Sen är det bara att avnjuta med smör och något gott pålägg. Mums! 
 

Köttfärsröran

Tyvärr blev köttfärsröran inte vad jag hade hoppats på då jag förmodligen överdoserade den med jalapeño. Den blev så stark att den blev oätlig tyvärr. Jag kommer att fortsätta att fila på den tills den blir ätlig och därefter läggs den ut. Hoppas inte att ni blev besvikna. Jag kompenserar med andra trevliga rätter istället.

Tonfiskröra

Hej,
Det var några dagar sen jag skrev sist men nu kommer receptet på min tonfiskröra. Den är väldigt enkel att göra och kan antingen ätas som den är eller som tillbehör till t.ex. bakpotatis.
 
2 port
2 burkar tonfisk i vatten
1 dl kesella 
150 g spenat (jag använder fryst som jag tinar upp)
75 g smulad fetaost
ca 1 msk olivolja
ca 2 msk balsamvinäger
lite svartpeppar
 
Blanda alla ingredienser i en skål. Klart att äta. Mums!

Allt i ett-Kyckling på plåt

Ett otroligt enkelt recept som inte kräver mycket ansträngning. Det här rekommenderar jag verkligen som vardagsmåltid, särskilt till de som känner att de tycker att det är svårt med matlagning. Denna rätt är svår att misslyckas med.
 
 
ca 800 g potatis
2 röda paprikor
2 röda lökar
1 hel vitlök
1,5 dl svarta oliver
olivolja
icas hickory BBQ kycklingdelar (1,1 kg)
oregano
flingsalt
svartpeppar
150 g fetaost
 
1. Sätt ugnen på 225 grader. 
2. Skiva potatisen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Dela vitlöken klyftor men behåll skalet på klyftorna. Skala och klyfta röklöken. Kärna ur, skölj och dela paprikorna i lagom stora bitar. Blanda potatisen grönsakerna och oliver på en plåt. Ringla över olivolja och blanda runt.
3. Lägg över den tinade kycklingen över blandningen. Strö över oregano, flingsalt och peppar. Sätt in i mitten av ugnen i 35-40 min. 
4. Ta ut plåten och se om kycklingen är klar. Det ska sippra ut köttsaft. Smula över fetaosten. Redo att serveras.
 
Mums!!
 

Matsedel v.14

Jag tänkte att jag kunde börja med att lägga ut hur maten för veckan ser ut, lite för min egen skull så att jag verkligen lagar maten. Än så länge har vi planerat maten endast mån-tis.
 
Mån: Rödspätta i ugn med grädde (finns i kategorin fisk)
Tis: Allt i ett-kyckling på plåt
Ons: Köttfärsröra
Tors: Kall tonfiskröra med spenat
 
Recepten kommer att läggas in varteftersom. Jag hoppas verkligen att jag kan inspirera någon.

Olivbröd

Detta bröd blev riktigt gott. Grundreceptet fick jag från en annan bloggerska (vardagsmatalajess.blogg.se) och sedan lade jag till oliver och toppade med riven parmesanost.
 
 
25 g jäst för matdegar (1/2 pkt)
2,5 dl yoghurt
1/2 msk salt
1/4 dl olivolja
ca 6 dl vetemjöl
ca 10 svarta oliver
lite riven parmesanost som topping på brödet
 
1. Smula ner jästen i en bunke. Värm yoghurten till ca 37 grader. Häll lite av yoghurten över jästen och blanda väl. 
2. Häll i resten av yoghurten, olivolja, salt och nästan all mjöl. Blanda till en smidig deg och tills den släpper från kanten. Blanda i hackade svarta oliver i degen. Låt jäsa under köksduk i ca 40 min.
3. Forma degen till ett runt bröd och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa i ca 20 min till. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla brödet med kallt vatten och strö över parmesanost. Sätt in i nedre delen av ugnen i ca 10 min.
5. Sänk ugnen till 200 grader och låt brödet grädda i ca 20 min till. Låt svalna på galler.
 
Servera som tillbehör till soppan eller ät som mellanmål med något gott pålägg.
 

Matmuffins med salami och salladslök

Ville testa att göra lite matmuffins som är lätta att ta med som mellanmål när man har bråttom iväg. Dessa var riktigt goda och mättande. 
 
 
Receptet gäller för 12 muffins.
 
4 st salladslökar
100 g salami
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
172 tsk salt
100 g smör
4 dl mjölk
2 dl riven ost
 
  1. Sätt ugnen på 250 grader. Smörj en muffinsplåt lätt.
  2. Strimla salladslök och salami.
  3. Skär smöret i tunna skivor (detta för att det ska bli lättare att arbeta med).
  4. Hacka samman mjöl, bakpulver, salt och smör för hand eller i en matberedare.
  5. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg. Blanda i lök och salami.
  6. Fördela smeten i formarna och strö sedan över osten.
  7. Låt gräddas i ugnen ca 15 min. Låt de sedan svalna lite innan de tas ut ur formarna. Kan ätas ljumma eller kalla. Frys in och ta fram så många du behöver till t.ex. mellanmålet.

Rödspätta i ugn med ris

Den här rätten gjorde min pappa till oss när jag var barn. Jag och mina syskon äskade denna fiskrätt. Den är lätt att göra och tar bara ca 20 min. Perfekt en vardag när tiden inte riktigt finns till matlagning.
 
 
ca 400 g rödspätta
2,5 dl mellangrädde
1 burk svart stenbitsrom
svartpeppar
4 port långkornigt ris
 
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg rödspättan i en ugnsfast form. Häll över grädden och stenbitsromen. Krydda med lite svartpeppar. Ställ in i ugnen.
  3. Koka riset enligt förpackning.
  4. Servera gärna med nån grönsak. 
Jag brukar även krydda min mat med lite narom (alpnaering) vid servering.

Fryst citrontårta

Det här är en dessert som är en av mina favoriter. Min lillebror fyllde år i fredags och då gjorde vi den på hans önskan. Jag hann inte ta bild när tårtan var hel då ingen kunde vänta med att få ta en bit.
 
Botten
12 digestivekex
75 g smör
 
Fyllning
5 dl gräddfil
2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 äggvitor
skal+saft av en citron
 
  1. Smält smöret i en kastrull. Krossa digestivekexen och blanda med det smälta smöret. Tryck ut bottnen i en form med borttagbar kant.
  2. Ställ gräddfilen på avrinning kvällen innan genom att lägga papper i ett dukslag, hälla på gräddfilen och sätta en djup skål under. Se till att durkslaget inte nuddar botten på skålen.
  3. Vispa grädden. Vispa äggvitorna hårt.
  4. Blanda gräddfilen med socker och rivet skal och saft av citronen. Blanda sedan i grädden och äggvitan försiktigt.
  5. Häll fyllningen över bottnen och ställ in i frysen i några timmar.
  6. Ta fram ca 15-20 min före servering och njut!!!
Perfekta efterrätten i min mening. Passar de flesta och väldigt fräsch i smaken. Mums!! Brukar dekorera med kiwi eller jordgubbar, men den funkar bra som den är också.

RSS 2.0