Jordgubbar doppade i choklad och kokos

Detta blev ett lite lyxigare mellanmål idag. Väldigt gott och inte så onyttigt ändå. Ett okej mål att göra nån gång ibland. Delade dessa med sambon. 
 
1,5 rutor mörk choklad (70 %)
ca 10 stora jordgubbar
1/2 - 1 dl kokos
 
Smält chokladen, skölj jordgubbarna och doppa jordgubbarna i chokladen. Rulla sedan i kokosen, lägg på ett fat och låt stelna i kylen. Sedan är det bara att njuta!!

Sydfransk kycklinggryta

Detta blev det till middag idag och det var supergott. Hittade receptet i en tidning för länge sen, tror det var typ från Icas Buffé. Det är även ett enkelt recept som går på ca 30 min att göra. 
 
300 g kycklingfilé
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 hönsbuljongtärning
2 dl vatten
1 konserburk hela tomater (400 g)
1 tsk timjan
1 tsk dragon
1 aubergine (ca 300 g)
1 zuccini (ca 200 g)
1 dl syltlök + 2-3 msk av spadet
1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
1 krm peppar
2 msk persilja
olivolja till stekning
 
1. Skär kycklingen i mindre bitar. Strimla löken och skiva vitlöken i tunna skivor. Stek kycklingen runt om med olivolja i en gryta i ca 1 min. Häll i löken och vitlöken och stek i ca 3 min till. Rör om då och då.
2. Smula i hönsbuljongen, blanda i timjan, dragon, vatten och tomater och låt koka under lock i ca 5 min.
3. Skär aubergine och zuccini i ca 1 cm stora kuber. Stek i olivolja i en stekpanna i ca 3 min.
4. Häll i zuccinin och auberginen i grytan och låt koka ytterligare ca 10 min under lock. 
5. Tillsätt salt, socker, peppar och syltlök med spad i grytan. Strö över hackad persilja och servera till bröd och ev. en klick cremé fraiche.

maränger

Av de äggvitor som blev över igår när jag gjorde aioli gjorde jag dessa smarriga maränger.


Aioli

Denna aioli har vi ätit till grillat så länge jag kan minnas och är en av mina favorittillbehör. Den är busenkel att göra och med få ingredienser som dessutom alltid brukar finnas hemma. Prova den gärna. 
 
 
2 st äggulor + 1 helt ägg
ca 3 dl rapsolja, eller tills det blir den tjocklek som man vill ha. (Tänk på att ju mer olja, desto tjockare aioli)
Vitlöksklyftor efter smak (idag blev det 2 stora klyftor för mig)
salt och peppar efter smak.
 
1.Vispa ihop ägg, äggulor och olja till det blir en tjock konsitens. 
2. Smaksätt sedan med pressad vitlök, salt och peppar. Redo att servera till kanske ett gott kött.
 

Viltfärsbiffar i Kantarellsås med hemmagjord potatismos

Dagens middag blev viltfärsbiffar (köpt färdiga) med kantarellsås och hemmagjord potatismos. Det blev tummen upp från sambon och måste erkänna att jag lyckades bra med både såsen och moset. 
 
 
Kantarellsås
1 lök
150 g kantareller (jag köpte frysta som jag tinade på ett fat i kylen innan jag använde dem)
ca 1,5 msk smör
4 dl grädde
3 msk konc kantarellfond
1/2 msk soya
 
1. Fräs lök och kantareller i smöret i en kastrull. Tillsätt sedan grädde, kanarellfond och soya. Låt koka upp.
2. (detta steg behöver man inte göra) Häll sedan såsen över de färdigstekta viltfärsbiffarna och servera till hemmagjort mos och lingonsylt.
 
 
Hemmagjort potatismos
700 g mjölig potatis
1 dl mjölk
1 krm muskotnöt
1/2 krm svartpeppar
1 krm salt
 
1. Koka potatisen så att den nästan går sönder. Häll av vattnet. 
2. Mosa potatisen med en gaffel och blanda i resten av ingredienserna. Rör om med en sked eller slev. 
3. Färdigt att servera. Enkelt och snabbt med enkla redskap som alla har i sitt kök.
 
Smaklig måltid!!!

Morgondagens mat

Imorgon blir det viltfärsbiffar med hemmagjord potatismos och kantarellsås. Lägger upp det här i bloggen imorgon. Sov gott så ses vi här imorgon igen.

Proteinsmoothie med smak av hallon och vanilj

Hejsan alla läsare. Hoppas att er helg har varit bra. För mig har den varit rätt fullsmockad med matlagning som ni kanske märkte igår med alla mina inlägg här i bloggen. Imorse avnjöt jag mina rågbullar till frukost och till lunch blev det rester från gårdagens middag. Till mellanmål nu tänkte jag att jag provar ett tips som jag fått vid flera tillfällen. Smoothie med ägg i som extra proteinkälla. Har man inte proteinpulver eller vet vilket man bör köpa så funkar ett rått ägg i smoothien precis lika bra. Det är dessutom billigare. Nu tog jag detta tips till denna smootie, men det går säkert lika bra till alla andra smoothies. Om du är laktosintolerant är det ett perfekt sätt att ge den där fruktsmoothien lite protein. Hoppas att detta tips ger dig inspiration och nedan kommer ett förslag på en smoothie.
 
 
1 dl hallon
2 msk vaniljkesella
1 ägg
1/4 dl fiberhavregryn
1 dl mjölk
 
Mixa ihop att med stavmixer och ni har ett riktigt proteinrikt och mättande mellanmål.

Kladdig brownie med mjölkchokladglasyr

Jag blev rekommenderad att göra detta recept som är från ett nummer av coops tidning "mer smak". Den var lite för mastig för mig som är gbp-opererad men sambon tyckte mkt om den. Jag kunde endast ta någon sked av den och sen var jag nöjd, men god var den ju absolut. 
 
 
200 g smör
4 dl strösocker
3 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2 tsk torkat kaffepulver
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
4 ägg
 
Glasyr:
150 g mjölkchoklad i bitar
2 msk starkt kaffe
4 msk kakao
1,5 dl florsocker
100 g rumsvarmt smör
 
Topping
25 g hackad eller riven choklad
 
1. Smält smör och socker tillsammans i en kastrull. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Häll ner smör- och sockerblandningen i de torra ingredienserna och vispa ihop. Tillsätt äggen och vispa till en jämn smet.
3. Häll smeten i en form med bakplåtspapper (25x30 cm) eller i en rund form (ca 28 cm i diameter). Grädda kakan mitt i ugnen på 150 grader i 20 min. Ta ut kakan och låt den svalna i 30 min.
4. Smält chokladen till glasyren över ett vattenbad med kaffe och kakao. Vänd ner florsocker och smör i chokladen och blanda ihop till en jämn smet. Bred ut glasyren på den svalnade kakan och toppa med den hackade chokladen.
5. Låt kakan stå 15 min innan servering så att glasyren hinner stelna.
 

Leila Lindholms rågbullar med russin

Jag blev rekommenderad att prova på dessa rågbullar som Leila Lindholm i "Lejla bakar" har gjort. Gudomligt goda!!
 
 
Ingredienser:
35 g smör
3 dl mjölk
1/2 dl mörk sirap
1 msk brödkrydda
1 tsk salt
50 g jäst
7 dl rågsikt
1 dl russin
1 ägg
 
1. Smält smöret i en katrull, tillsätt mjölk, sirap, brödkrydda och salt. 
2. Smula ner jästen i en bunke, häll i degvätskan. Tillsätt rågmjöl och jobba till en smidig deg. Rör ner russin. Låt jäsa i 30 min under duk.
3. När jäsningen är färdig, dela degen i 12 bitar och forma vardera till en rund bulle (jag använde lite mjöl vid rullningen då det blev rätt kladdigt). Låt jäsa ytterligare 30 min under duk på en plåt med bakplåtspapper.
4. Värm ugnen till 225 grader.
5. Vispa ett ägg och pensla varje bulle (detta så att de får färg). Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min.
 
(recept: "Piece of cake" - Leila Lindholm)

Berbere

Berbere är en het kryddblandning som används i etiopisk matlagning. Detta recept ger ca 3-4 dl. Själv gjorde jag halva receptet.
 
 
Ingredienser:
1 msk mald ingefära
1/2 msk mald koriander
1/2 msk kardemumma
1/2 msk malda bockhornsklöverkorn (själv kunde jag inte hitta denna krydda just nu men läste nånstans att mald valnöt kan ersätta det, vilket jag då gjorde i min kryddblandning)
1/2 msk mald muskotnöt
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald kanel
1 tsk mald kryddpeppar
2 msk salt
1 dl cayennepeppar
1 dl paprikapulver
1 msk svartpeppar
 
1. Rosta ingefära, kardemumma, bockhornsklöver (eller valnöt), muskotnöt, nejlika, kanel och kryddpeppar på låg värme i en torr stekpanna (alltså inget fett) ca 5 min under omrörning.
2. Tillsätt sedan cayennepeppar, paprikapulver, salt och svartpeppar. Fortsätt att rosta i ca 10 min under omrörning. Lät kallna. Förvara torrt, förslagsvis i tomma överblivna kryddburkar.
 

Etiopisk lammgryta med injera och keso

Jag har fått smak för etiopisk mat och idag har jag valt att ta steget att försöka tillaga det själv. Injeran gör man med fördel på morgonen samma dag eller dagen innan som man vill äta denna rätt. 
 
 
Injera
ca 10 st "pannkakor"
 
2 dl vetemjöl special
2 dl kornmjöl
1/2 pkt (25 g) jäst
3 dl naturell yoghurt
4 dl vatten
 
1. Mät upp mjölerna i en bunke. Smula ner jästen.
2. Ljumma yoghurt och vatten och vispa det till en slät smet. (Fungerar att använda ballongvisp)
3. Låt jäsa i minst 1 timme gärna längre.
4. Grädda smeten som pannkakor i teflonpanna UTAN fett. Den ska bara gräddas på ena sidan men inte brynas och den ska bli en seg, porös pannkaka. Luftig och "bubblig" på ovansidan. (På min induktionshäll funkade det bäst att grädda dem på 4:an, men det är ju olika på olika spisar. Det kan vara lite trixigt innan man hittar rätt temperatur och teknik.)
 
Etiopisk lammgryta
600 g grytbitar av lamm
5 gula lökar
150 g smör
3 vitlöksklyftor 
2 msk berbere (en etiopisk kryddblandning, se recept under kategorin etiopiskt)
1 dl vatten
lite mjöl till redning
ca 2 dl haricot vertes (vet ej hur många gram)
 
1. Skala och finhacka löken. Låt löken svälla i en tjockbottnad kastrull utan fett eller smör.
2. Lägg sedan i smöret och efter att smöret smält lägger du i lamm och berbere och pressar i vitlöken. Vill man ha starkare gryta kan man ha mer berbere och vitlök.
3. Häll i vatten och strö på en nypa mjöl till redning. Låt puttra i ca 25 min tills köttet är färdigt och grytan är lite tjockare. När det är ca 15 min kvar häll i haricot vertes.
 
Servera grytan med injera och keso. Njut!!!

Fläskfilépasta med soltorkade tomater

Igår åt vi denna rätt hos våra vänner. Det var väldigt gott så jag bad om att få lägga ut receptet här i bloggen. De hade hittat inspiration i ett av Coops "Mera smak"- tidningar. Prova gärna.
600 g fläskfile
200 g champinjoner
smör
1 strimlad rödlök
2 pressade vitlöksklyftor
150 g soltorkade tomater
5 dl matlagningsgrädde
ca 3 msk tomatpuré
salt och svartpeppar
 
Servera till: färsk pasta av valfri sort.
 
1. Skiva fläskfilén i 1 cm  tjocka skivor. Skiva shampinjonerna. Stek fläskfilén och champinjonerna i smör så de får fin färg, ca 4 min. Lyft ur köttet.
2. Koka saltat pastavatten.
3. Lägg i lök och vitlök i stekpannan. Stek under omrörning någon minut i pannan. Häll i grädden, tomatpurén och de soltorkade tomaterna. Lägg i köttet, salta och peppra. Låt småputtra i ca 5 minuter.
4. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Redo att servera tillsammans med en god fetaostsallad.
 
Mums!!!
 

Äppel- och bananmuffins

Jag såg detta recept utklippt hemma bland receptböckerna och tänkte att jag skulle provbaka dem för att ta med som mellanmål. Gjorde lite småändringar i receptet bara.
 
3 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl special
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl linfrön
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 krm salt
1 äpple
2 bananer
2 dl äppeljuicekoncentrat (finns som just 2 dl-förpackningar)
2 ägg
1/2 dl rapsolja
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda grahamsmjöl, vetemjöl special, solroskärnor, linfrön, bakpulver, kanel och salt i en skål. 
3. Skala och skär äpplet i små bitar. Mosa bananerna med en gaffel. Blanda i detta i den torra blandningen tillsammans med äppeljuicekoncentrat, ägg och rapsolja. Använd gärna en slickepott.
5. Häll i smeten i ca 20 medelstora muffinsformar eller 12 stora. Sätt in i ugnen i ca 16-20 min beroende på storleken på muffinsformarna.
 
Goda att äta med en klick vaniljkesella på.

Kyckling med salsacouscous

Hejsan! Idag har jag gjort det lätt för mig med middagen. Köpte en kartong med kryddade kycklingdelar som bara va att skjutsa in i ugnen på 200 grader i 60 min. Till det gjodre jag en snabb och enkel salsacouscous.
 
Salsacouscous
4 portioner couscous
2 dl chunky salsa
1 dl creme fraiche
ca 6 st soltorkade tomater
ca 6 st stora gröna oliver 
150 g fetaost
 
1. Tillaga 4 portioner couscous enligt förpackning.
2. Värm upp chunky salsa och creme fraiche och blanda sedan i couscousen.
3. Skär eller klipp de soltorkade tomaterna och oliverna och blanda i couscousen. Smula sedan i fetaosten. Reda att serveras som tillbehör till förslagsvis kyckling.
 
Ett TIPS: Vill man kan man tillsätta t.ex. ölkorv, korc, skinka etc. direkt i salsacouscousen. Blir gott det med! 
 

Blåbärsgröt med apelsinmjölk

Idag till frukost har jag valt att prova lite nytt. Detta recept är skrivet för en gbp-opad så dubbla receptet om du inte är opad.

Blåbärsgröt
1/2 dl fiberhavregryn
1 dl mjölk
ca 1 dl blåbär (jag gillar att ha mkt blåbärssmak)

Apelsinmjölk
1 del apelsinjuice
2 delar mjölk

1. Koka upp alla ingredienserna till gröten i en kastrull tills det blir en tjock gröt av det hela.
2. Blanda ingredienserna till apelsinmjölken.
3. Servera gröten i en skål med apelsinmjölken.

Det var lite annorlunda men jag gillade smakerna ihop. Självklart kan man bara vanlig mjölk till gröten om man vill, men det kan vara kul att prova på lite nytt.

Äppelgröt

Idag gjorde jag en gröt som jag lärde mig för länge sen av min faster och hennes man. Det är en favorit jag haft sen länge. Då jag är gbp-opererad gör jag endast halva receptet nedan då jag blir mätt på det.
 
1 dl fiberhavregryn
2 dl mjölk
ca 1/2 äpple av valfri sort (själv valde jag granny smith just idag)
kanel efter tycke och smak
1-2 msk russin
 
Servera med mjölk 
 
1. Skala och hacka äpplet i små bitar. Bland sen alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp tills det blir en gröt av det hela. Servera i en skål med lite kanel och mjölk. Färdig att avnjutas.

Kalvfärsbiffar med fetaost och potatis och paprikasås

Som jag lovade igår kommer nu detta recept. Det fick tummen upp av sambon och detta recept går snabbt och lätt att göra. 
 
 
Kalvfärsbiffar med fetaost
ca 500 g kalvfärs (kan bytas ut till nötfärs eller fläskfärs om man vill)
1 tsk alpnaering köttbuljong
2 msk alpnaering löksoppa
4 msk ljummet vatten
1 ägg
75 g fetaost 
 
Paprikasås
2 dl grädde eller matlagningsgrädde
1 tsk alpnaering grönsaksbuljong
4 msk ajvar relish
salt
 
Serveras till kokt potatis
 
1. Blanda köttbuljong löksoppa och vatten i en bunke och låt dra i ca 15 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ner kalvfärsen, ägget och fetaosten i bunken. Forma biffar av färsblandningen och stek på ytan i stekpanna. Lägg biffarna på en plåt eller ugnsfast form och sätt in i ugnen i 10-15 minuter. 
2. Blanda ingredienserna till såsen i en kastrull och koka upp. Smaka av med salt. 
 
Det finns både stark och mild ajvar relish och båda funkar säkert bra. Själv har jag använt den milda.
Paprikasåsen hittade jag hos följande bloggerska http://vardagsmatalajess.blogg.se/. 

Jordgubbar med keso och vaniljkesella

Kvällsmålet blev idag ett enkelt och gott hopplock av fyra goda ting. Detta skulle man kanske till och med servera som efterrätt.
 
1 port
3 stora färska jordgubbar
2 msk keso
2 msk vaniljkesella
en nypa kokosflingor
 
 

Jordnötskakor

Blev sugen på att baka dessa enkla småkakor. Går på mindre än 15 minuter om man struntar i att ringla choklad över. Detta recept ger ca 20-25 kakor.
 
150 g krämigt jordnötssmör
150 g socker
1 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
Garnering
1,5-2 rutor 70 % mörk cholkad
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till en jämn smet, går utmärkt att göra med en sked bara.
2. Rulla små kulor av smeten (ca en valnöts storlek) och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Sätt in i ugnen i 7-8 min.
3. Ta ut ur ugnen och låt svalna först ca 2 min och för sedan över kakorna på ett ugnsgaller. Låt svalna en stund till.
4. Smält chokladen och ringla över kakorna med hjälp av en liten sked. Ställ in i kylen för att chokladen ska stelna. Ta sedan ut och lägg på ett kakfat för familjerna eller gästerna att mumsa på.
 
Otroligt enkelt och snabbt recept och supergott. Fick kommentaren av sambon att det smakar lite som snickers. Mums!

Morgondagens mat

Imorgon är det tänkt att jag ska göra kalvfärsbiffar med fetaost och potatis och paprikasås. Paprikasåsen såg jag hos en annan bloggerska och ville väldigt gärna prova på den. Hej så länge!

Kycklinggratäng med dijon och basilika

 
4 st kycklingfiléer
smör att steka i
1 tomat
1 kruka färsk basilika
2 dl matlagningsgrädde
3 msk dijonsenap
2 vitlöksklyftor eller 1 tsk alpnaering vitlökspulver
2 dl creme fraiche
salt och peppar
2 dl riven ost
Servera med: Haricot vertes i lite smör
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Putsa och banka till kycklingfiléerna så att dom är jämna. Stek dem i smör till de får en fin färg på ytan.
2. Skär tomaten i tunna skivor. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form och fördela tomaterna ovanpå. Repa och hacka basilikan och strö den över kycklingen och tomaterna.
3. Blanda dijonsenapen med grädden. Pressa i vitlöken alternativt blanda i vitlökspulvret. Bland sedan i creme fraiche, salt och peppar. Häll såsen över kycklingen och strö sedan på osten på toppen. Sätt in i ugnen i 20-25 min.
 
Ska jag vara ärlig så föll inte denna maträtt helt i min smak, men min sambo tyckte mycket om den så därför lägger jag upp receptet iaf. OBS! Det är viktigt att komma ihåg att man måste prova nya saker för att upptäcka nya fantastiska smakupplevelser och få reda på vad man gillar och inte gillar. 

Snabbt mellanmål

Idag blev det ett snabbt mellanmål efter handlingen, en risifrutti med kokos och ananassylt. För min del var den rätt söt och fet och det var med nöd och näppe jag inte fick en dumpning av den. Men då vet jag det till nästa gång jag vill köpa mig ett snabbt mellanmål.

Morgondagens mat

God kväll! Imorgon är tanken att jag ska prova ett recept på kycklinggratäng med basilika och dijon. Jag hoppas att den är välsmakande, det återstår att se. Mer av min blogg får ni se imorgon.

Jordgubbar med limegrädde

Till mellis blev det jordgubbar och limegrädde. Receptet nedan på limegrädden är för flera portioner.
Limegrädde
2 1/2 dl grädde
skal och saft från en lime
2 tsk vaniljsocker
Gott och fräscht!

Matmuffins med skinka och soltorkade tomater

Som jag lovade igår lägger jag ut detta matiga recept.
12 st
 
7 ägg
1 dl vispgrädde
2 dl riven ost
1 msk oregano
1/2 tsk salt
vitpeppar
100-120 g skinka alt. salami
Soltorkade tomater (2-3 strimlor/muffins)
 
Gör så här:
Smörj groparna i en muffinsplåt med smör. Vispa ihop ägg, grädde, ost, oregano, salt och vitpeppar. Fyll varje muffinshål max till hälften. Strimla skinkan och de soltorkade tomaterna. Fördela skinka och tomat i muffinsen. Grädda i 15-20 minuter i 200 grader. Låt svalna. Förvara överblivna äggmuffins i kylskåpet.

Potatispizza med ägg

Gårdagens rester från potatispizzan hade jag tänk göra omelett på. Dessvärre blev det mer av en väldig röra. :) Men gott blev det.

Mannagrynsgröt med fruktsallad

Idag blev det den nya kombon mannagrynsgöt med fruktsallad till mellanmål. I fruktsalladen hade jag apelsin, jordgubbar och kokos. Det smakade rätt gott.



fräsch bärsmoothie

1dl naturell yoghurt
1/4dl frysta granatäppelkärnor
1/2 dl frysta hallon
1/2 dl apelsinjuice
1 skopa Argi+ (finns att köpa av mig)

Matmuffins

Imorgon kommer jag att tillaga ett enkelt recept på matmuffins med skinka och soltorkade tomater. Det kommer att bli gott vill jag lova. Lägger ut receptet här efter tillagningen. :) Ha en trevlig kväll så ses vi på nytt imorgon.

Potatispizza

Det här receptet lärde jag mig i hemkunskapen när jag gick i 5:an. Väldigt enkelt och med enkla ingredienser. Idag har jag dock valt att byta ut hälften av tomaterna i orginalreceptet till champinjoner då det var det jag hade hemma. Sen brukar jag inte vara så petnoga med måtten utan tar i det jag har hemma.
 
För 4-6 pers
1 kg potatis
4 dl buljong
ca 300 g bacon
3-4 tomater
250 g färska champinjoner
1 gul lök
1 tsk oregano eller pizzakrydda
salt och peppar
4 dl riven ost
 
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Smörj en ugnsfast form och bred ut potatisskivorna. Häll på buljongen, salta, peppra och sätt in formen i ugnen i ca 15 min.
2. Skär baconen i strimlor och stek det i torr het stekpanna. Skiva tomater, champinjoner och lök. 
3. Ta formen ur ugnen, lägg på bacon, tomat, champinjoner och lök. Krydda med pizzakrydda/oregano och täck med riven ost.
4. Gratinera ca 20 min. 
 
 
Kan servera rivna morötter till om man vill med lite citron på. 
Den här "gratängen" skulle man säkert kunna variera på flera sätt, t.ex, byta ut bacon mot kassler, tillsätta grädde om man vill. God är den så prova gärna!
 

 

Matbröd med frukt och nötter

Detta recet fick jag för tag sen av en arbetskamrat och det är riktigt gott.
 
1 dl rågkross
1 dl vetekross
1 dl linfrön
1 riven morot
1,5-2 dl grovhackade nötter av eget val (själv har jag idag valt mandel, pecannöt, paranötter)
1 dl lingonsylt/ rårörda lingon
2 tsk salt
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser (hackade)
5 dl varmt vatten + 4 dl kallt vatten ( ska bli ca 40 grader)
2 pkt torrjäst
1 liter +1 msk mjöl
honung och linfrön till garnering
 
1. Blanda rågkross, vetekross, linfrön, morot, nötter, lingonsylt,salt, russin och torkade aprikoser i en skål.
 
 
2. Koka upp 5 dl vatten och blanda det med 4 dl kallt vatten i en annan bunke. 
3. Blanda torrjäst med 1 msk mjöl och blanda ner i vattnet. Blanda i hälften av mjölet.
4. Blanda i frukt- och nötblandningen (1 ovan) i jästblandningen. Häll sedan på resten av mjölet.
5. Låt degen jäsa i ca 45 min.
6. Dela upp degen i två brödformar.
7. Ringla lite honung över degen och strö över linfrön.
 
8. Sätt på ungen på 200 grader och låt degen jäsa i ytterligare 15 minuter.
9. Sätt in i ugnen i ca 45 min.
10. Låt svalna. (Dela upp brödet i cm-tjocka skivor och frys in. Jättegoda att ta fram och rosta.)
 
Ett fin present att ge bort eller mumsa på själv! :)
 
 

Spagetti med köttfärssås

Idag blev det rester från gårdagens matlagning till lunch. Gott, enkelt och snabbt (ca 30 min).
 
1 gul lök, hackad
ca 800g - 1 kg köttfärs (jag använder oftast nötfärs)
2 påsar tacokrydda
2 burkar krossade tomater
1,5-2 dl hot chilisås
ca 2,5 dl chunky salsa
3 små konserver hela champinjoner
Alpnaerings vitlökspulver eller vitlöksklyftor
Oregano
svartpeppar
salt
olja
 
spagetti
en klick smör
 
1. Fräs löken i lite olja. . 
2. Tillsätt sedan köttfärsen och häll i två påsar tacokrydda när köttfärsen börjar bli genomstekt. 
3. Häll i krossade tomater, chunky salsa, hot chilisås.
4. Smaka av med oregano, vitlökspulver eller vitlöksklyftor, salt och peppar. 
5. Sist häller du i champinjonerna så de bara blir varma.
 
Koka spagettin som det står på förpackningen och tillsätt en klick smör för att ge spagettin glans, detta efter du hällt av vattnet.
 
 
Om du har rester från tacosen dagen innan kan du använda den i köttfärssåsen. Jag och min sambo gillar att toppa måltiden med lite ketchup och riven ost. Sen är det bara att njuta av den enkla måltiden.

Välkommen till min blogg

Idag har jag valt att starta min egen blogg. Jag är ingen van bloggerska och nu i början kommer förmodligen inte inläggen komma så ofta, men tanken är att jag ska få upp min egen motivation att laga nya maträtter som jag stolt kan dela med mig av här i bloggen. Jag delar gärna med mig av olika tips på allt ifrån enkla mellanmål till lite mer avancerade och lyxigare middagar. Kan även komma in lite nya recept på deserter och annat gott. 

RSS 2.0